Stemtraining

Je stem trainen zonder te zingen, kan dat? Natuurlijk kan dat! We trainen dan de spieren die je stem ondersteunen, versterken en tegelijk ontzien, zodat je stem niet overbelast wordt en tegelijk jouw eigen uithoudingsvermogen groeit. Hierdoor zal je stem onder andere steviger gaan klinken en beter dragen, wat je verstaanbaarheid en je energie ten goede komt.

Je krijgt inzicht in je eigen stemgebruik en in hoe je dit kunt aanpassen aan de eisen die je aan je stem stelt. Zo kun je eventuele stemproblemen voorkomen of wegtrainen en krijg je een nieuwe, gezonde stemhuishouding.

De lessen

De lessen duren een uur, net als bij zangles. We kijken samen wat jouw eisen zijn en waar je eventueel tegenaan loopt in de praktijk. Ook overleggen we of je om de week of elke week les wilt nemen.

Bij stemproblemen spreken we vantevoren niet het aantal lessen af. Dit kan je vorderingen namelijk negatief beïnvloeden. Eerst kijken wat er gebeurt, zonder druk, geeft vaak al meteen opluchting en ontspanning. Dat werkt lekker!

Uit onderzoek is gebleken dat stemproblemen een (veelal verborgen) oorzaak zijn van ziekteverzuim. Steeds meer schoolleidingen erkennen dit en vergoeden de lessen.

 • Sprekers die ook willen (of moeten) zingen kunnen zangles en stemtraining combineren. Dat gaat in één moeite door. Sprekers die zingen niet nodig hebben, maar dat wel graag eens zouden proberen, dat kan. In beide gevallen train je je stem en je lichaam op een manier waarvan je bij het spreken profijt hebt.

 • Ik ben ingeschreven bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). De lessen zijn dus btw-vrij.

  Proefles: € 40,00 (uur)

  Losse lessen: € 47,00 per uur.

  Maandabonnement tweewekelijks: € 88,00 per maand
  Opzegtermijn: 1 maand.

  Maandabonnement wekelijks: € 168 per maand

  Halfjaarabonnemen tweewekelijks: € 498,00, te betalen in twee termijnen.

 • Klaaske de Groot, docente biologie op het MBO Groen,  Ellen_Bakker_Zang_Klaaske_de_Groot
  was al heel lang chronisch hees en wilde zangles proberen
  omdat ze ook van zingen hield. Inmiddels zijn we twee jaar
  verder en, zoals Klaaske zegt: “Ik heb eigenlijk nooit meer
  last van heesheid.” Ik mocht haar tien vragen stellen over
  haar ervaringen.

   

 • 1. Wat was voor jou de reden om zangles te nemen? Het mogen er ook meer dan één zijn.

  Regelmatig stemproblemen hebben was voor mij de aanleiding om zangles te nemen. Daarnaast had ik de ambitie om naast het spelen op de gitaar ook wat te gaan zingen.

  2. Wat dacht je vantevoren dat zangles inhield en wat denk je nu?

  Het leek mij van te voren onwaarschijnlijk dat Ellen mij van mijn heesheid af kon helpen. Maar ze heeft het tegendeel bewezen. Na een aantal lessen had ik direct al resultaat. Ik kwam erachter dat mijn ademhaling niet goed was en dat ik mijn stem niet goed gebruikte. Ellen heeft mij direct bruikbare tips gegeven, waardoor ik mijn stem nu beter gebruik.
  3. Hoelang heb je al zangles?

  Ongeveer anderhalf jaar.

  4. Wat voor verschil heeft zangles gemaakt in je werk? 

  Ten eerste heb ik bijna nooit keelpijn meer. Daarnaast voel ik me zekerder om voor een groep mensen te staan. Ik heb meer stemvolume en het voelt gewoon goed wanneer je je stembanden niet belast. Af en toe schiet ik nog de fout in, maar dan kan ik ter plekke ingrijpen en corrigeren.

 • 5. De zanglessen zelf, wat vind je er leuk aan? Zijn er oefeningen waar je veel aan hebt?

  Ik voel nu heel goed wanneer ik mijn stem goed gebruik en wanneer niet. Soms begin ik een les met een verkeerde stemtechniek omdat ik bijvoorbeeld moe ben. Door een paar tips van Ellen zing ik dan heel snel weer goed en dat voel ik dan ook. Dit geeft een goed gevoel. Ik wil mijn stembanden sparen en als je zelf heel goed voelt wanneer dit het geval is, dan is dat fijn.

  6. En wat vind je er vervelend aan en waarom? Zijn er oefeningen die je liever niet wilt doen?

  Er zijn eigenlijk geen vervelende oefeningen. Je bent zelf de baas over je eigen leerproces en je stelt ook je eigen leerdoelen. Op die manier zijn er geen vervelende oefeningen. 

  7. Je bent ook een paar keer bij een open zangworkshop geweest. Hoe heb je dat ervaren? Heb
  je daar ook nog iets aan gehad?

  Tijdens een zangworkshop leer je zingen in een groep. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan is dit de eerste keer best spannend. Voor mij is dit heel goed geweest. Het is net als bij toneel, je moet je durven geven voor/in een groep en daarmee stel je je kwetsbaar op. Toen ik dit eenmaal had gedaan was de stap voor mij ook kleiner om voor groepen mensen te zingen. Voor de klas is dit stukje zelfvertrouwen ook mooi meegenomen, natuurlijk.

 • 8. Zou je zangles of een stemworkshop met behulp van zang aan collega’s aanraden? En
  waarom wel/niet?

  Dit heb ik zelfs al eens gedaan. Ze waren op zoek naar een activiteit voor een team-uitje. Een workshop van Ellen leert docenten niet alleen bepaalde stemtechnieken, maar zorgt ook voor saamhorigheid. Mensen moeten zich openstellen en stellen zich daarmee kwetsbaar op en komen zo nader tot elkaar. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk en heel actief.

  9. Moet je als docent eerst een stemprobleem hebben voor je zangles neemt of een zangworkshop gaat doen? Zou het ook preventief kunnen werken, denk je?

  Ik weet bijna wel zeker dat je er sowieso iets aan zult hebben. Als je moe bent en je staat voor de klas, dan ben je snel geneigd verkeerde stemtechnieken toe te passen. Ellen speelt hier tijdens haar lessen op in. Ook tijdens de zangles ben ik soms moe. Ellen vraagt me dan te gaan zitten, zoals ik voor de klas ook altijd zit, tijdens het doceren. Ik probeer me dan de stemtechnieken eigen te maken die ik nodig heb als ik moe ben.

  10. Wat zou je verder nog willen zeggen over zangles of zangworkshops voor docenten?

  Er zijn veel docenten die na de zomervakantie weer fanatiek beginnen en na een week last van de keel/stem krijgen. Daarnaast zijn er docenten die na een lange dag doceren ook last van hun stem hebben en zelfs hees zijn. Voor deze docenten is het heel nuttig om zangles te nemen. Een docent moet gedurende zijn/haar hele carriëre geld verdienen met de stem. En zoals ik al eerder zei: het is ook nog eens heel leuk.